Stres jest nieodzownym elementem ludzkiego życia i niestety w wielu sytuacjach pomimo usilnych starań nie da się go uniknąć. Można jednak nauczyć się z nim skutecznie radzić, a jednym ze sposobów jest stosowanie odpowiedniej diety. Wszystko dlatego, że spożycie niektórych pokarmów może zwiększać stres, dlatego należy ograniczyć ich jedzenie. Z drugiej strony warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu produkty, które pozwolą organizmowi lepiej przygotować się do walki ze stresem. Dieta a stres w pracy – co jeść, a czego unikać, żeby lepiej radzić sobie ze stresem w pracy? Sprawdź!
Czy codzienna dieta wpływa na stres?
Istnieje wiele czynników mogących mieć bezpośredni związek z długotrwałym stresem. Spora część z nich jest związana z codziennym stylem życia, który przyczynia się do występowania odczuwalnego napięcia w ciele. Problem w dużej mierze stanowi dieta opierająca się na wysoce przetworzonej żywności. Sięgając po produkty będące źródłem rafinowanych węglowodanów, zbyt dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, substancji konserwujących i słodzących czy sztucznych barwników nieświadomie bardziej narażamy się na stres i konsekwencje z nim związane.
Udowodniono, że niewłaściwe odżywianie i niezdrowe nawyki żywieniowe zwiększają ogólny poziom stresu w organizmie. Jeśli w porę nie zadbamy o swoją dietę, z biegiem czasu może ona doprowadzić do dietozależnych zaburzeń zdrowotnych.
Stres a dieta – wpływ stresu na żywienie
Warto też zwrócić uwagę na to, jak podchodzimy do swojej diety, będąc pod wpływem stresu. Wpływ emocji na zachowania żywieniowe jest bezsprzeczny i można go zauważyć na każdym etapie procesu konsumpcji. Niektórym zdarza się „zajadać” stres, z kolei inni wręcz unikają jedzenia pod wpływem silnego stresu.
Emocje wpływają nie tylko na chęci do jedzenia, ale też na wybór pokarmów żywieniowych, a nawet tempo, w jakim jemy. Od nich zależy również ilość i jakość spożywanego jedzenia.
Jakiej żywności unikać, aby lepiej radzić sobie ze stresem?
Chcąc zacząć zdrowiej się odżywiać, trzeba świadomiej podchodzić do tego tematu. Należy zwracać szczególną uwagę na składy i unikać kupowania produktów wysokoenergetycznych, bogatych w sól, cukier, nasycone kwasy tłuszczowe oraz izomery trans kwasów tłuszczowych, ponieważ ich spożycie może nasilać stres.
W licznych badaniach zaobserwowano, że osoby zmagające się z silnym stresem jedzą mało obfitujących w cenne dla zdrowia składniki odżywcze warzyw i owoców, natomiast chętniej wybierają produkty słodkie i bogatotłuszczowe. Niemieccy naukowcy zauważyli silne powiązanie między niską jakością jedzenia oraz nadmiernym spożyciem słodyczy i produktów bogatych w rafinowane cukry proste a istotnie większym prawdopodobieństwem wystąpienia zaburzeń emocjonalnych i behawioralnych.
Co jeść, aby ukoić nerwy w pracy?
Zacznijmy może od tego, że pod wpływem chronicznego stresu organizm wykorzystuje zgromadzone w nim zapasy witamin, szczególnie z grupy B, a także składników mineralnych. Zwiększa także zapotrzebowanie na inne składniki jak pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe (szczególnie kwas DHA), a także związki o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym.
Dobrym źródłem witamin i minerałów są przede wszystkim warzywa i owoce. Cenne dla zdrowia witaminy z grupy B znajdziesz w produktach takich jak: jaja, mleko i jego przetwory, mięso, podroby, ryby, pełnoziarniste produkty zbożowe czy nasiona roślin strączkowych. Pełnowartościowe białko dostarczysz swojemu organizmowi, jedząc zwłaszcza produkty odzwierzęce, m.in. mięso, jaja, ryby, a także mleko i jego przetwory. Z kolei wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, szczególnie kwas DHA, znajdują się w tłustych rybach morskich takich jak łosoś czy makrela.
Dieta na stres – kto pomoże w jej ułożeniu?
Zmiana codziennej diety i ogólnego podejścia do tematu odżywiania może być bardzo trudna, szczególnie jeśli ktoś nie wie, jak się w ogóle do tego zabrać. Zbyt duża ilość informacji może przytłoczyć lub wręcz doprowadzić do eliminacji z jadłospisu praktycznie wszystkiego ze względu na podejrzenie złego wpływu na organizm. Dlatego warto poszukać specjalistycznej pomocy, którą w takim przypadku zaoferować może dietetyk.
Specjaliści z zakresu żywienia przeprowadzają konsultację, która pozwala im przeanalizować sposób żywienia pacjenta oraz dostrzec błędy, jakie w tym zakresie popełnia. Na tej podstawie analizują także potrzeby i oczekiwania pacjenta względem diety, a następnie w oparciu o pozyskane informacje o życiu i zdrowiu danej osoby specjalnie dla niej komponują skrojony na miarę jadłospis.
Konsultacja dietetyczna to opcja dla Ciebie, jeśli żyjesz w ciągłym stresie i podejrzewasz, że wpływ na to może mieć między innymi dieta, ale pomimo usilnych starań nie jesteś w stanie nic z tym faktem zrobić i poprawić swojej sytuacji. Jeśli nie masz czasu na wizytę w gabinecie, możesz odbyć spotkanie z dietetykiem bez wychodzenia z domu. Dietetyk online udziela pomocy w takim samym zakresie jak podczas klasycznej wizyty.
Bibliografia:
- Durbas M., Dieta a stres, Medycyna praktyczna dla pacjentów, 2021 (witryna internetowa: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/194076,dieta-a-stres (dostęp: 2022.12.14.)).
- Szczygieł D., Kadzikowska-Wrzosek R., Emocje a zachowania żywieniowe – przegląd badań, Zeszyty naukowe Akademii Morskiej w Gdyni, nr 86, grudzień 2014.